Autor |
Wiadomość |
Pau2lina
U2Bad Mod
Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 1091
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z miejsca zwanego Vertigo
|
|
|
|
Ostatnio w supermarkecie natknęłam się na Irlandzkie Masło Ziołowe. Musze przyznac że nawet nie złe, ale niesamowicie słone, jednak ze świeżym chlebem smakuje wyśmienicie, no i nie obeszło się bez ciemnego, aromatycznego Guinnessa, ciekawe jak smakuje Killkeney??? Pił ktoś???
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 12:02, 06 Maj 2006 |
|
|
|
|
JoJo
Stuck In A Forum
Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 881
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tichau
|
|
|
|
ja piłam ale do Guinessa sie nie umywa(chociaż z tego samego browaru)
co do dań irlandzkich:
wcinałam kiedyś na obiadek zupę z lososia gotowanego w winie(cudowne boskie....)
a kiedy indziej kotlety jagnęce z sosem miętowym smak trochę dziwny w połaczeniu ale radze sprobować....
najgorszą rzeczą jaka zdarzyło mi się zjeśc to była kapusta po irlandzku....wstrętna serio.....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 5:12, 24 Maj 2006 |
|
|
LotH
U2Bad Admin
Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nowhere
|
|
|
|
Co do masła, oni nawet zwykłe tam mają słone...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Nie 11:43, 28 Maj 2006 |
|
|
zoo_station
Mirrorball Man
Dołączył: 15 Cze 2006
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Przepis na coś, co ubóstwiam jako fanka wszelkiego rodzaju potraw chlebowo-jajecznych.
Pudding z chleba i masła
Składniki:
- 50 g masła
- 6 kromek czerstwego pszennego chleba bez skórki
- 50 g rodzynek
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 425 ml mleka
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- kilka kropli esencji waniliowej
- śmietana do polania
Odrobiną masła, smarujemy naczynie żaroodporne, resztę masła rozsmarowujemy na kromkach chleba i kroimy w ćwiartki.
Połowę posmarowanego masłem chleba układamy na dnie naczynia posypujemy połową rodzynek, na to układamy resztę chleba i posypujemy pozostałymi rodzynkami. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i esencję waniliową, dokładnie ubijamy. Powstałą masą jajeczną, wlewamy do naczynia z chlebem odstawiamy na 15-20 minut, aby chleb wchłonął mleko.
Naczynie wstawiamy do piekarnika, na blachę wypełnioną wrzącą wodą do dwóch trzecich wysokości. Pieczemy przez 30-40 minut, aż pudding się zarumieni. Serwujemy na ciepło, bądź na zimno. Można polać śmietaną.
to jest dokładny przepis, ja już teraz robię 'na oko'.
Smacznego,
T.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Czw 18:31, 15 Cze 2006 |
|
|
LotH
U2Bad Admin
Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nowhere
|
|
|
|
o.O...ale w sumie jak by usłyszeli o Bigosie to też by się śmiali :]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 21:41, 28 Cze 2006 |
|
|
Mrówa
The Fly
Dołączył: 04 Sie 2006
Posty: 412
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
a ja zawsze powtarzam śniadanie powinno być syte i dodawać energi, a być mało kaloryczne.... najlepiej z samego rana zjeść jakieś dobre piwko ...najlepiej Guinessa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 10:29, 09 Sie 2006 |
|
|
korzen
The Fly
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 484
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: tam, gdzie trawa słodki ma smak.
|
|
|
|
Ja bym sie chciał napic prawdziwego Irlandzkiego piwa. Z tym prawdziwym chodzi mi o to, zeby było lane w Irlandii a nie w polsce. Bo tak Guinessa mozna bez problemu dostac. Kiedys piłem Heinekena lanego w Holandii...100 razy lepszy niz ten w lany polsce. Ja to jestem smakoszem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 12:24, 09 Sie 2006 |
|
|
summer
Lemon
Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Namysłów
|
|
|
|
a moj przyjaciel byl miesiac w irlandi i mowil ze ochydne te ich browary sa :>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 14:27, 16 Sie 2006 |
|
|
Sunday
Out Of Control
Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 528
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Ty Korzen nie narzekaj na polskie piwa bo ponoć nie są takie złe w porównaniu z zagranicznymi, nawet bez porównań nie są złe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Śro 22:20, 16 Sie 2006 |
|
|
mery
Drowning Man
Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Sochaczew
|
|
|
|
mój brat był teraz w lipcu w Dublinie i widział w sklepach na półkach naszego Żywca i Tyskie, wniosek że chyba Irlandczykom smakuje nasze piwo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pią 19:22, 18 Sie 2006 |
|
|
iloveBono
The Wanderer
Dołączył: 15 Lip 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Ciastka ziemniaczane
Składniki (na 2 ciastka):
1/4 filiżanki masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 filiżanki świeżego purée (z mlekiem)
170 do 225 g białej mąki
Wymieszać masło z mąką aż do uzyskania dużych ziaren. Dodać sól i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Wymieszać z purée. Mięsić przez kilka minut. Rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Pociąć ciasto w 2 koła. Piec dopóki nie zbrązowieje z obydwu stron.
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 11:33, 19 Sie 2006 |
|
|
Mrówa
The Fly
Dołączył: 04 Sie 2006
Posty: 412
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
mój brat wrócił ostatnio z holandii i przywiózł tamtejszego heinekena...i muszę wam powiedzieć jedno....jest o niebo lepszy.....to samo tyczy się również na przykład guinessa sprzedawanego w irlandii...wiadomo w polsce wszystko gorsze...jedyne co tam jest z guinessa to opakowanie i marka...i nic więcej...w polsce nie znajdzie się prawdziwego guinessa....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pon 20:20, 21 Sie 2006 |
|
|
Sunday
Out Of Control
Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 528
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
| | w polsce wszystko gorsze... |
A nie, nie, nie :)
We Francji są gorsze piwa niż w Polsce :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pon 20:35, 21 Sie 2006 |
|
|
Mrówa
The Fly
Dołączył: 04 Sie 2006
Posty: 412
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
no wiesz..ekhm...wyjątek stanowi regułę...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pon 20:41, 21 Sie 2006 |
|
|
korzen
The Fly
Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 484
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: tam, gdzie trawa słodki ma smak.
|
|
|
|
| | mój brat wrócił ostatnio z holandii i przywiózł tamtejszego heinekena...i muszę wam powiedzieć jedno....jest o niebo lepszy.....to samo tyczy się również na przykład guinessa sprzedawanego w irlandii...wiadomo w polsce wszystko gorsze...jedyne co tam jest z guinessa to opakowanie i marka...i nic więcej...w polsce nie znajdzie się prawdziwego guinessa.... |
bez przesady, jak kupuje heinekena za 4,20 chyba to troche lepszy niz inne to jest ale to nie to samo faktycznie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pon 21:29, 21 Sie 2006 |
|
|
|